Effect op hartslag

De mensen die mij een beetje beter kennen, weten dat ik een vrij actief persoon ben. Er zit weinig rust in mijn kont. En zelfs als ik wel even stil op mijn derriere zit, dan stuitert mijn hoofd nog even verder. Mijn hartslag doet ook altijd in hoog tempo mee. Eerlijk gezegd in iets té hoog tempo. En dat is natuurlijk niet gezond en kan absoluut anders.

Oxytocine

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het contact met paarden hier uitstekend bij kan helpen. Zo wordt er tijdens het lichaamscontact met paarden oxytocine vrijgemaakt. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en dit hormoon heeft effect op diverse antistressmechanismen in het lichaam. Ook het ervaren van de sociale steun vanuit het paard wordt geassocieerd met een lagere hartslag, lagere bloeddruk, minder serumcholesterol, betere immuunreacties en minder stressreacties.

Proef op de som

Ik wilde graag een keer de proef op de som nemen en zelf ervaren wat het effect van het paard op mijn hartslag is. Dus terwijl het paard ontspannen op wat hooi stond te knagen, heb ik een hartslagmeter omgedaan en ben ik languit op het paard gaan liggen. Bij aanvang was mijn hartslagfrequentie 103/minuut. Een vrij normale hartslag voor mij. Ik bleef op mijn buik op het paard liggen, luisterend naar het geluid van haar malende kaken. Ik voelde haar warmte onder mij en was me bewust van haar op en neer rijzende ademhaling. Na een minuut of tien was mijn hartslag gedaald naar 72/minuut. En geloof me, dat is voor mij best een unicum. Ik voelde me heerlijk ontspannen en genoot van het contact met mijn paard.

Leermoment

Mijn experiment was dus absoluut geslaagd. Hoe mooi is het dat slechts een minuut of tien op het paard zo’n effect op mijn lichaam kan hebben. En dat brengt mij natuurlijk tot het volgende leermoment, namelijk: vaker inzetten.

Ben jij ook benieuwd wat voor effect een paard op jou heeft? Maak een afspraak en ervaar het zelf!