Leiderschap voorbij taal

Wat voor leider ben jij?

Gisteren heb ik een interessante coaching van een groep gehad. De groep bestond uit leidinggevende en toezichthoudende personen die individueel aan een opleiding deelnamen. Het coachen met behulp van paarden was onderdeel van deze opleiding. Bij aanvang van de dag was iedereen aan het vertellen wat ze allemaal voor werk deden. Voornamelijk leidinggeven aan grote en complexe organisaties. Op het eerste gezicht allemaal “grote krachtige” mensen.

Verbaal sterk

En dan komen we bij de paarden. Gelijk wordt duidelijk dat echte leiderschap voorbij taal gaat. Sommige mensen kunnen verbaal ontzettend sterk zijn. En ja, dit helpt deze mensen vaak om hoger op te komen en een leidinggevende positie aan te nemen. Maar als ze deze kracht niet volledig in zichzelf voelen, maar het puur bij verbale kracht blijft dan gaan medewerkers vroeg of laat met de hakken in het zand.
Bij de paarden gaat dit een heel stuk sneller. Paarden kennen immers geen taal. Ze luisteren niet naar de woorden die je uitspreekt. Je kunt verbaal nog zo sterk zijn, als je het niet uitstraalt gaat het paard niet met je mee. Dus waar je bij mensen nog een heel eind kunt komen met een stevige mond, bij paarden houdt dat direct op.

Congruent zijn

En dat is precies waar we gisteren aan gewerkt hebben. Hoe kun je ervoor zorgen dat je volledig congruent bent. Dan je niet alleen verbaal sterk bent, maar die kracht ook daadwerkelijk voelt en uitstraalt. En op welke momenten ben je het meest krachtig? Hoeveel contact, verbinding of juist afstand heb je nodig om een ander met je mee te krijgen?

Het was een mooie dag met veel nieuwe inzichten en ervaringen hoe het anders kan.

Ben jij ook benieuwd naar jouw leiderschapskwaliteiten? Hoe krijg jij anderen met jou mee in jouw werk als leidinggevende of als ondernemer? Kom het ervaren bij de paarden. Dit kan tijdens een individuele sessie of traject maar ook in een groep zoals de POWER2U Plus training op 21 mei, of het evenement Van Pump naar Paard op 7 juni.