Ratio of gevoel?

Veel mensen hebben de focus zo stevig op hun ratio liggen, dat ze zich amper nog bewust zijn van hun gevoel. Dat is op zich ook niet raar in onze maatschappij waarbij veel nadruk ligt op het intellect. IQ staat vaak hoger aangeschreven dan EQ. Mensen die volledig via hun ratio hun keuzes maken zijn krachtig, sterk en weten wat ze willen. Mensen die keuzes maken op basis van hun gevoel en hun emoties worden in het hokje van “zwak, zweverig, vaag en onzeker” geplaatst.

Controle

Bovenstaand is natuurlijk wat gechargeerd, maar feit is dat ik regelmatig mensen in mijn praktijk krijg die vooral bezig zijn op rationeel niveau en het contact met hun gevoel verloren zijn. Vaak ligt de oorzaak hiervan op het willen hebben van controle. Immers, rationeel kun je vaak tig argumenten bedenken waarom je voor een bepaalde keuze gaat. Met het analyseren van alle mogelijkheden wil je het risico dat je een foute keuze maakt zoveel mogelijk beperken.

Kracht van gevoel

Echter, hoeveel je jezelf ook op je ratio richt, je gevoel blijft altijd aanwezig. Hardnekkig onderdrukken helpt voor een korte periode. Daarna komt het gevoel weer net zo hard terug en moet je nog harder werken aan het negeren van dit gevoel. Deze tweestrijd tussen ratio en gevoel leidt vaak tot incongruent gedrag: je doet je anders voor dan je voelt. Ofwel, je loopt met een bepaald masker op.

Kracht van het paard

Paarden zijn bijzonder sensitief en prikken dwars door alle -ook de onbewuste- maskers heen. Een paard reageert direct wanneer iemand incongruent is. Hierdoor krijg je inzicht in de verschillende maskers die je opzet en welke alternatieven er zijn. Je wordt je bewust van je gevoel en ervaart hoe het is om conform je gevoel te handelen.

Nieuwsgierig naar de overige krachten van paarden bij het coachen? Download gratis mijn E-book over De kracht van het coachen met paarden.  


Foto uit stripboek Fergus the horse van Jean Abernethy