Opgeven of zelfzorg?

Maar liefst 15% van de werkende Nederlanders heeft last van ‘werkgerelateerde’ vermoeidheid, lees ik vandaag in de krant. Dat burn-out wordt voorafgegaan door langdurige vermoeidheidsklachten is voor de meesten wel bekend. Het aantal meldingen van overspannenheid en burn-out is de laatste jaren flink gestegen.

Ik vind dat een trieste ontwikkeling. Nu vind ik alle stijgende lijnen in ziekten heel erg. Maar wanneer het om ziekten gaat waarvan ik overtuigd ben dat een stijgende lijn niet nodig is, vind ik dat diep triest.

Grenzeloos

In mijn coachpraktijk krijg ik regelmatig cliënten die richting burn-out gaan, het al zijn of -als ze niets veranderen- daar binnen niet al te lange tijd op een nare manier kennis mee gaan maken. Zo had ik laatst een cliënt die al behoorlijk op het randje zat. Grenzeloos was ze. En vooral ook meedogenloos richting zichzelf. Keihard werken, vooral niet zeuren en doorgaan totdat je er bijna bij neervalt. En het lastige was dat ze er ook nog continue voor werd beloond. Immers, waar haar collega’s het uiteindelijk opgaven, ging zij door. Dodelijk vermoeid, maar door. En juist op de momenten dat ook zij het bijna zou opgeven, kreeg ze een compliment van haar baas dat ze zo goed haar best deed. Wat haar grenzeloosheid alleen maar versterkte en ze niet van opgeven wist. Totdat ze steeds vaker last kreeg van “vage klachten”.

Zelfzorg

We zijn aan de slag gegaan waarbij ze diverse opdrachten met de paarden moest uitvoeren. Opdrachten die -wederom- veel van haar vroegen. Opdrachten waarbij ze kennis maakte met haar grenzen. En ze maakte kennis met de gedachte dat opgeven niet hetzelfde is als verliezen, het is zelfzorg. Het herkennen en bewaken van haar eigen grenzen maakt haar juist een sterker persoon. Ze spreekt duidelijkere taal richting anderen en ze zorgt goed voor zichzelf.

En het mooie is, doordat ze weer sterker in haar schoenen staat is ze in staat om veel meer te bereiken, met veel minder energie en zonder “vage klachten”.

 

Wil jij ook ervaren hoe jij met jouw grenzen omgaat? Je bent van harte welkom bij mij en de paarden!