Dag van de positiviteit

Vanochtend hoorde ik op de radio dat het vandaag, 1 november, de nationale dag van de positiviteit is. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat dit bestond, maar het heeft mij wel getriggerd. Wat is de bedoeling van deze dag?

Een kleine zoektocht op internet leverde mij één van de volgende zinnen op: Het is niet moeilijk de Dag van de Positiviteit te vieren: U hoeft enkel de bokkenpruik af te zetten en een glimlach op uw tronie te toveren, en eens naar de wereld te kijken alsof het glas halfvol zit.

Oprechtheid

Niet moeilijk? Ik kom in mijn praktijk vrij veel mensen tegen voor wie dit keihard werken is. En het bijzondere is dat een aantal van deze mensen daadwerkelijk dat keiharde werken aangaan, elke dag weer, om die glimlach op hun tronie te toveren. Om te doen alsof het glas halfvol is. Ze pretenderen een positiviteit die ze niet voelen.

De paarden prikken daar echter dwars doorheen. Paarden hechten meer waarde aan oprechtheid dan aan een positief opgezet masker.

Het belang van positiviteit

Even voor de duidelijkheid, ik houd van positiviteit! Ik houd van positieve gedachten en ga graag met mijn cliënten op zoek naar positieve punten in hun leven, hoe klein ook. En zelf maak ik ook gebruik van een zogenaamd ‘witboek’, waarin ik al mijn positieve momenten opschrijf, zodat ik als het een keer wat minder gaat terug kan lezen wat er allemaal goed gaat.

Maar samen met de paarden gaan we ook aan de slag met wat je kunt doen als je het glas niet halfvol ervaart. Eerlijkheid en oprechtheid staan hierbij centraal, zonder maskers. Want het opzetten van een masker kost ontzettend veel energie en daar is niets positiefs aan.

Hoe vol is jouw glas?