Hoe geef jij leiding?

Zojuist weer een korte opfriscursus ‘Leiderschap’ gekregen van Blesa, mijn IJslander merrie. Paarden zijn als kuddedieren bijzonder goed en duidelijk in de rolverdeling tussen leider en degene die geleid wordt. Met Blesa voer ik soms weer even de discussie over wie de leider is.

Leiden of lijden?

Zoals vandaag: we waren ontspannen aan het rijden langs de windmolens bij het kanaal. Het waait stevig en dan maken die molens behoorlijke herrie. Blesa is absoluut niet bang aangelegd, maar maakt wel van de gelegenheid gebruik om 180 graden om te draaien om weer naar huis te gaan. “Oei, als we maar niet uitglijden, denk ik”. Mijn spanning stijgt een beetje, maar ik draai haar weer om. Blesa voelt mijn spanning echter haarfijn aan en na vier meter lopen draait ze weer 180 graden om en begint te sprinten. Mijn spanning stijgt nog meer en ik denk aan de keren dat dit niet zo goed af liep. Ik weet haar weer om te draaien en het herhaalt zich een derde keer. “Zal ik dan toch maar naar huis gaan?” Ik verval van ‘leider’ naar ‘lijder’. Wil ik dat? Nee, natuurlijk niet!

Ik besef dat ik de leiding weer terug moet nemen wil ik ooit nog langs die molens rijden. En dat leiding nemen luistert bij Blesa heel nauw. Teveel druk geeft haar angst en zorgt 100% voor een heel snel retourtje naar huis. Bij te weinig druk neemt zij de leiding, en dat zorgt evengoed voor een retourtje naar huis. Ik zoek de exacte hoeveelheid druk op en weet het leiderschap weer terug te pakken en Blesa vriendelijk doch dwingend langs de molens te krijgen. De rest van de rit verloopt weer heerlijk. Dit bewijst weer eens te meer dat leiderschap ‘maatwerk’ is.

Hoe geef jij leiding?

Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven, om duidelijk te communiceren of je doelen te bereiken? Ben jij nieuwsgierig naar hoe jij leiding geeft? Kom dan langs voor een coachsessie met de paarden. Zij geven jou alle duidelijkheid over jouw leiderschap.