Hoe is jouw relatie met je lijf?

Uit een onderzoek van Dove blijkt dat 9 van de 10 vrouwen ontevreden is over haar lichaam. Een resultaat dat volgens mij niet veel mensen zal verbazen. Veel vrouwen hebben hun mening over hun lijf wel klaar: te dikke buik, te korte benen, te kleine borsten of juist te groot, te scheve knieën, te stijl haar of juist teveel krullen. Te, te, te. Een veel gebruikt woord als we het over ons lichaam hebben.

Het “te” woord kwam ook in mijn vocabulaire voor. Veel TE vaak! Zoals veel van jullie weten heb ik met een stevige eetstoornis gekampt. En zelfs toen ik ernstig ondergewicht had, vond ik mijzelf “te” zwaar.

Effect op je leven

De ontevredenheid met je lijf heeft gevolgen op je eigen waarde. En dat kan weer gevolgen hebben op je sociale leven, je relaties en ook op je werk. Bizar hoeveel effect je relatie met je lijf op je leven kan hebben. En wat verdrietig eigenlijk hoe meedogenloos wij tegen onszelf kunnen zijn als het om ons lichaam gaat. En dat terwijl we vaak richting anderen een hele andere kijk kunnen hebben.

Eindopdracht

Dit was destijds ook de reden voor mij om mijn eindopdracht van mijn studie te richten op dit onderwerp. Hoe kunnen we op een andere wijze naar ons lichaam kijken? Hoe kunnen we onze relatie met ons lichaam op een positieve manier versterken? Hoe belangrijk is ons lichaam en hoe handelen wij daarnaar?

Het was voor mij een uitdagende opdracht om hiermee aan de slag te gaan, maar het resultaat vind ik geweldig. Ik ga echt niet beloven dat je na een coachsessie bij mij gelijk tot die éne vrouw (van de tien) behoort die blij is met haar lichaam. Ik behoor daar zelf ook (nog) niet helemaal toe. Maar de relatie met mijn lichaam is wel veranderd. Op een positieve manier! Dat wil jij toch ook?Mijn bejaarde Kolonel is helemaal niet bezig met hoe zijn lichaam eruit ziet. Foto: Marielle Vlaar Fotografie