Hoeveel pas jij je aan?

Vorige week had ik een cliënt die zich zorgen maakt om zijn vriendin die niet lekker in haar vel zit. Hij houdt van haar en wil haar graag gelukkig zien. Hij probeert zoveel mogelijk voor haar te zorgen en haar te helpen.

Hij loopt een rondje met Blesa. Het is een aarzelend rondje. Het tempo is langzaam. Bijna bij elke stap bekijkt hij of het OK is voor Blesa. Zij reageert door het tempo nog meer te verlagen, stil te staan en soms weer enkele passen te zetten. Ze maken het rondje af en ik vraag hoe hij het ervaren heeft, wat hij aan Blesa heeft gezien en hoe het rondje hem bevallen is. Hij vond het rondje niet prettig…..

Nieuwe ronde, nieuwe ervaring

Ik vraag hem om opnieuw een rondje te lopen, op een wijze zoals hij dat zelf graag wil. Hij haalt even diep adem en loopt vervolgens in vlot tempo het rondje. Hij kijkt 1 of 2 keer naar Blesa en merkt op dat ze ontspannen met hem meeloopt.

Aanpassen aan vriendin

Hij beseft dat hij zich zoveel aanpast aan Blesa en, nog belangrijker, aan zijn vriendin, dat haar onzekerheid alleen maar groter wordt. Hij realiseert zich ook dat wanneer hij volledig zichzelf is en doet waar hij energie van krijgt, deze energie vaak zelfs aanstekelijk is voor zijn vriendin.

Mijn cliënt gaat met een optimistisch gevoel naar huis. Hij weet wat hem te doen staat.

Balans

Ik wil hierbij natuurlijk niet zeggen dat je alleen maar moet doen wat jij leuk vindt. Het gaat om een goede balans. Het is prima om even voor de ander te zorgen, mits je ook goed voor jezelf blijft zorgen en jezelf niet volledig aanpast aan de ander. Grote kans dat de ander dat helemaal niet prettig vind en je doet er bovenal jezelf mee tekort.

Nieuwsgierig naar het verkrijgen van een fijne balans? Meld je hier aan voor de POWER2U kennissessie op woensdag 6 september.

POWER2U