Hoe kom ik van mijn faalangst af?

In mijn praktijk komt een mooie, jonge vrouw die prima weet wat ze wil. Maar ondertussen moet ze letterlijk spugen bij de gedachte dat ze binnenkort een assessment heeft. Ze heeft last van een stevige faalangst. Ze zocht naar hulp om van haar angst af te komen en kwam bij mij terecht.

Wat is het nut van faalangst?

Er is een keer een goede reden geweest dat je angstig van iets raakte. Dit geldt ook voor faalangst. Deze angst maakt je alert, zorgt ervoor dat je reageert en brengt je bescherming. Soms slaat de angst door en kun je angst voor de angst krijgen.

Faalangst komt ook voort uit een selffulfilling prophecy. Door jezelf verwijten te maken, door de schuld te geven aan de faalangst, door te denken: “ik kan het toch niet” ga je uiteindelijk voldoen aan je eigen of andermans verwachtingen. Hiermee biedt faalangst een bescherming, je weet al wat je gaat krijgen.

Wat zijn de tekenen van faalangst?

Elk persoon reageert anders op faalangst. Sommige mensen gaan steeds harder werken, steeds vaker controleren en de lat steeds hoger leggen. Perfectionisme en overspannenheid liggen op de loer.

Bij mijn cliënt werkt het anders. De faalangst zorgt voor enorme spanning, een misselijkheid tot spugens toe, boosheid op zichzelf plus anderen en meestal een volledige black-out. Zelfs op simpele vragen heeft ze geen antwoord.

Hoe kan een coachtraject jou helpen bij faalangst?

Samen met de paarden gaan we op zoek waar de faalangst vandaan komt. Welke bescherming geeft de faalangst aan mijn cliënt? Waar is ze bang voor? Wat is haar kracht? Hoe kan ze omgaan met spanning?

Na een kort coachtraject is mijn cliënt met gezonde spanning haar assessment ingegaan en heeft het gehaald. Dit is een ervaring die ze niet meer snel zal vergeten.

Wil jij ook weten hoe mijn paarden jou kunnen helpen? Stuur een mail naar annajolij@equivisie.nl.

Voortaan mijn blogs in je mailbox ontvangen zodat je er geen één mist? Meld je hier aan.